Janteloven

Som virksomhedsejer er du sikkert stødt på Janteloven, når du har fortalt andre, at du har fået en god idé til dit iværksættereventyr. Eller når du bare har skiftet dit trygge lønmodtagerjob ud med livet som selvstændig. Hvis du gør noget andet end normen, støder du på Janteloven. Kernen i Janteloven er at undgå hovmod. Med de rette briller, kan du vende mødet med Janteloven til din styrke.

Her er 3 grunde til at elske Janteloven – ved at skabe succes ud af modstanden!

Husk humoren i dit iværksættereventyr

Det første bud er: ”Du skal ikke tro, at du er noget!” Sætningen, der dikterer, at du ikke tager dig selv for højtideligt. Lad ikke humoren blive derhjemme, men brug den hver dag til at få energi til dagen. Danskerne er kendt for at bruge ironi, sarkasme og satire. Se det sjove i svære situationer og tag ikke dig selv for højtideligt. Har du begået en fejl, så prøv at komme ud af skammen ved hjælp af humor. At tjene penge handler jo om at komme videre og finde løsninger! J

Tænk på, hvor galt det kunne gå (fra en humoristisk vinkel), genfortæl fejlen med en satirisk vinkel til en kollega eller skriv den ned i din notesbog som en ironisk anekdote: ”Jeg elsker bare, når det og det sker, lige når jeg har et vigtigt møde!”

Husk ydmygheden i mødet med andre

“Du skal ikke tro, at du er klogere end os”.

Jantelovens 3. bud er at du ikke skal tro, at du er klogere end os. Hvordan hænger det sammen med, at du skal sælge dig selv som ekspert på dit område? Du bør i hvert fald huske ydmygheden. På den måde bombarderer du ikke andre med din viden og måde at gøre tingene på. Stil spørgsmål, sæt dig ind i kunders og samarbejdspartneres perspektiv og lyt til, om der er en bestemt måde, som de vil have tingene gjort på. Ydmygheden viser du også, når du svarer på spørgsmål fra kunder og samarbejdspartnere. Lev efter devisen, at der ikke findes dumme spørgsmål! 🙂

Husk taknemmelighed og hold fokus

Det syvende bud er: “Du skal ikke tro, at du dur til noget”. Umiddelbart er det ikke et spiseligt råd! Og dog… Det kan vendes til din styrke, hvis du husker, hvorfor du blev iværksætter? For at lave præcis det, du vil! Hvis du begynder at blive forfængelig, og begynder at sætte urimelige krav til dig selv og dine omgivelser, er det måske på tide at komme tilbage til dit oprindelige fokus? Vær taknemmelig for, at du har noget at lave i din virksomhed. Der vil være kritikere, der indirekte eller direkte siger, at du ikke dur til noget. Vis dem, hvad du kan! Vis dine kunder og samarbejdspartnere, at dig kan de regne med!

Næste gang du har en dårlig dag, så tag et kig på denne blogartikel. Så får du med garanti motivation til arbejdet :- )

Like vores Facebook side, hvis du vil opdateres om nye blogindlæg.

Kommenter indlægget